Harjoitusviikko pulkassa, viikon kuulumiset

Ensimmäinen suunnitelman mukainen harjoitusviikko on nyt ohi. Viikon piti olla KR eli keskiraskas ja siinä oli 5 harjoituspäivää, yhden jouduin aikataulujen muuttumisen takia vekslamaan toiseen paikkaan mutta kertamäärä jäi samaksi. 2 lepopäivää tuntuu hyvälle, toisena näistä kuitenkin tuli arkiliikuntana reipastahtista työtä 8 h jaloilla, liikkuen jatkuvasti joten en ihan sohvan pohjalla viihtynyt :). Viikkoon siis mahtui 3 kuntosalitreeniä ja kaksi juoksulenkkiä. Kuntosalitreeneistä yhteen (keskivartalon treenin yhteyteen) sulloin 20 min juoksumattoa jossa yritin repäistä maksimivauhteja ja pitää yllä näitä noin 30-45 sek – ja ne tuntui pirun palkitsevalle. On mahtava päästä 16,5 km/h vauhtiin, vaikka ei sitä pitkään pystykään ylläpitää. Toinen lenkeistä oli 8,5 km peruslenkki  (TV-helppo), tarkoituksena oppia juoksemaan hitaammin ja aeroobisella alueella. Sykemittaria kun minulla ei nyt ole käytössä, voin vaan arvata, että pysyin aeroobisella alueella ainakin 80% lenkistä, keskivauhti oli 9,0 km/h. Tämän päivän lenkki oli pitkä TV-reipas, 13,2 km keskivauhti 9,9 km/h. Pituutta pitää tälle pitkälle TV:lle tietysti kasvattaa lisää mutta se ajan kanssa. Voimia jäi tänään reipaasti yli ja viime kilometreillä oli hirmuinen halu nostaa vauhtia mutta kun TV siis TV. Piste.

Koska olen kuitenkin keskittynyt enemmän kestävyyspuolelle, joutunen nyt muuttamaan kuntosaliohjelmani kaksijakoiseksi koska haluan keskittyä lajiharjoitteluun ja ehtiä levätäkin. Eli viikon menen vielä vanhoilla eväillä ja sitten jää sali kahteen kertaan viikkoon. Lihaskuntoa ei pidä unohtaa silloinkaan kun kelit kutsuvat lenkkeilemään.

Anttila, Hänninen, Kotiranta, lehtinen, Paunonen

Anttila, Hänninen, Kotiranta, lehtinen, Paunonen

Luen parasta aikaa ”Juoksijan harjoitusopasta”. Lämpimästi suosittelen jokaiselle kestävyyttä harjoittavalle ja jos on vähänkin tavoitteellisuutta, kirjasta saa varmaan evästä omalle matkalle. Itse pidin mielenkiintoisena kappaletta hyvästä juoksutekniikasta. Nimittäin olen käynyt kädenvääntöä erään ystäväni kanssa joka on siirtynyt päkiäjuoksuun ja itse olen vannoutunut kanta-askeltaja koska siinä askeleeni on rennoin ja kulutan vähiten eli olen taloudellinen. Itse pyrin saamaan tietoisesti rullaavuutta lisää ja varmasti lantion asennon kanssa on paljon töitä – pidän satavarmasti takamustani liian alhaalla enkä suorista sitä askeleen aikana joten en hyödynnä pakaran ja takareiden voimaa. Kirjan mukaan tämä on vaikeasti korjattavaissa oleva tekniikkavirhe ja syynä ovat useasti heikot keskivartalon lihakset. Tekniikkaan vaikuttavat epäsuotuisasti myös isot harjoitusmäärät, usein huonoissa olosuhteissa kuten liukkaalla. Ja tietysti, jos aina jyiksuvauhti on sama, lihaksisto ja hermosto eivat herpaannu enään toivottulla tavalla ja tekniikka kärsi. Eli monipuolisempaa harjoittelua ja tietoista keskivartalotreenia tarvitaan!

Mutta tästä päkiäjuoksu vs. kantapääjuoksu kysymyksestä. Kirja ei ota siihen sen enempää kantaa kun että evoluutio on tehnyt ihmisestä kantapääaskeltajan ja askeleen toiminta perustuu kehon rakenteellisiin ominaisuuksiin ja ihminen löytää itselleen parhaan askelluksen luonnollisella tavalla. Nopea juoksu perustuu päkiäaskellukseen, rauhallinen ja piktkäkestoinen eteneminen korostaa kantapääaskellusta. Olipa askeltyyppi mitä tahansa, tärkeintä on se, että jalkaterän kosketus maahan osuu painopisteen alle eikä jarruttavasti liian eteen ja että askel pystyy rullaamaan.

”Hyvä juoksuaskel perustuu itse asiassa hyvään kävelyaskeleeseen. Kantapään kautta kulkevan askeleen painopiste kohdistuu ensimmäiseksi kantapäähän ja liikkuu jalan ulkosyrjää pitkin pikkuvarpaan tyveen ja siitä edelleen iso- ja keskivarpaan väliin ja ponnistukseen.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s