Noviisi oppii ja sisäistää

pt-headJoskus mietin, onko tämän blogin kirjoittelu ylipäätä hyvä idea ajatellen liiketoimintaa. Minähän bloggaan aika paljon siitä kuinka opin ja opettelen uusia asioita. Minulla kun ei ole vielä esittää mediaseksikästä portfoliota onnistumisista – ainoa todettu  onnistuminen olen itse (ihan hyvä sellainen), minun opinnäytetyö eli PT-harjoitusasiakkuus on kestänyt parisen viikkoa. Mutta minä oivalsin jotakin viime lähijaksolla jotain – minä olen aika osaava jo nyt. Kun luonteenlaatuni on sellainen, että kiinnostavat asiat kiinnostavat todella ja silloin käännän pikkukiviäkin ympäri. Ja kyselen. Ja kyselen vielä kerran ymmärtääkseni. Ja jaksan innostua lisää. Ja paasata asioista. Minä jos kuka osaan olla fokusoitunut. Kunhan fokus on a)kiinnostava tai b)elintärkeä minulle. Nyt molemmat kriteerit täyttyvät.

Viime kerran lähijakso oli todella hyvä. Keräsin itselleni muutamat tärpit jotka varmaan muistan läpi elämäni, juurikin kestävyysharjoitteluun ja kilpakuntoiluun liittyen. Kertaus on todellakin opintojen äiti – edellisjaksolla suurin osa jäi lillumaan johonkin muistin välitilaan ja nyt sitten kolahti. Ja muutama ahhaa- elämys päälle. Ettei VO2max paraneekaan jos pysyt pääasiallisesti vaan PK/VK alueella. Ja että kestävyysjuoksijan on hyvä treenata välillä punttiksella maksimivoimaa toden teolla että saadaan aktivoituksi motoorisia yksikköjä. Oivalluksia joita pystyn käyttämään hyvin omassa harjoittelussani. Minähän olen koekaniini itse :).

Mutta parhaiten kolahti Transteoreettinen muutosvaihemalli. Ihan pätevä yleismalli ihan mihin vaan muutokseen, vaikka työpaikkauudistukseen taikka tupakoinnin lopettamiseen. Nimihan on hirviö mutta ei se nimi miestä riko. Tässä mukaeltu versio Ari Langinkosken mukaan

1. EVVK                    – eli esiharkintaa (eli melkein muutosvastarinnanvaihe, ”esiharkinta” on melko kauniisti sanottu)

2. ”hmm…”                – harkintavaihe

3. KOKEILUA            – valmistautumista, tiedon hakua, aiheen mutustelua

4. TEKEMISTÄ          – toimintaa

5. OSAA ITSEÄNI      – ylläpito, tämä on todellakin osaa elämääni

Jokaisessa vaiheessa on omat ongelmansa, karikkonsa ja koetinkivensa. Ja aikaa EVVK:sta OSAKSI ITSEÄÄN menee vähintään 6 kk. Muutoksissa on hassua se, että ihmistä ei voi muuttaa vaan ihmisen on itse muututtava…

transteoreettinen muutosvaihemalli

Ja nyt pakkauspuuhiin. Kolme yötä vielä ja sitten 2 viikkoa mielekkästä tekemistä lomalla. Kehonpainoharjoitteluohjelma kahdeksi viikoksi korvaamaan kuntosalin puutetta on mietitty valmiiksi mutten usko, että liikunnan vähäisyys muodostuu ongelmaksi. Lämpötilat hipovat päiväsaikaan +30 rajaa ja merivesi on tälläiselle pohjoisen asukille varmaan ihan passeli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s