Rollaattori ja Karvinen

Karvinen ja rollaattori

Karvinen muutti eilen pidemmäksi toviksi Rajamäelle ja toivon, että rollaattori muuttaa piakkoin pysyvästi takaisin Nurmijärven terveyskeskukseen. Karvinen on siis hiukan elähtänyt pehmolelu ja rollaattori on jotain sellaista, mitä Jukka ei oikeasti enää tarvitse. Koska se on liian helppo. Aivan liian helppo.

Eilen aloitimme tasapaino-ohjelman kanssa. Jos nyt tulevat mieleen kyykyt Bosulla, pallolla seisoskelu ja samanaikaisesti isojen ketjujen heiluttelu tai muu sellainen kikkailu, sitten olemme melko kaukana siitä mitä me eilen teimme. Ei sen puoleen, että kikkailu olisi huono mutta kikkailla voi vasta silloin kun rutiinit ovat kuosissa ja perusta vakaa.

Jukan tasapaino-ohjelma on melko pitkä näin paperilla enkä osannut (en osa vieläkään) arvioida sen kestoaikaa. Se kun riippuu tekijän jaksamisesta ja taidoista. Tein sen tietty itse läpi – mutta tuo aika ei kerro mitään. Minullahan on tasapaino kohtalaisen kunnossa. Enkä laittanut Jukallekaan mitään aikatavoitetta ohjelman suorittamiseen, päinvastoin, palastelin tämän itse kahteen osioon ja neuvoin sitä palastelemaan lisää erikseen suoritettaviksi osioksi. Ohjelma sellaisenaan on suoritettava kerran viikossa mutta sovimme, että näitä haastavampia osioita hän voi tehdä ihan omina harjoitteina – silloin kun on sopiva hetki ja tilaisuus. Muutama minuutti kerrallaan, näin hyvää tulee.

Harjoitteet tehdään ainakin aluksi tuettuina, tukea saa Jukka Gymstickin kepeistä mutta niin siinä kävisi pari harjanvartta tai jotain muuta sopivaa pätkää. Suksisauvatkin kävisivät mutta matot ja emännät ehkä tykkäsivät kyttyrää… Tuki on siis lähinnä henkinen tuki, ei ole tarkoitus hakea voimaa kepistä eikä käyttää sitä tasapinopisteenä. Muutamassa kurotus- ja rullausharjoituksessa ei ole mahdollista käyttää tukea, joten silloin Jukka seisoo näin, että jos kaatuu taakseen, sitten pyllähtää turvallisesti sohvalle :). Sarjat ovat kasvavia sarjoja, kasvu sen mukaan mitä taidot kasvaa. Voimantuotto ei ole pääroolissa, muutamassa harjoitteessa sitä kuitenkin on mukana (kyykyt, askellukset). Ja harjoitteet on tehtävä paljasjaloin.

Alla ohjelma kommentteineen.

Osa1.

1. Askelkyykky tuettuna 3 x 3-15, molemmat jalat. Tämä on vaikea. Pari menee ja kyykky jää hyvin ylös, Huomaan, miten voimaa haetaan kepeistä ja vartaloon tulee kierto. Eli teemme just sen vertaa mitä pystymme puhtaasti. Ajan kanssa lisää.

2. Stepperille nousu suoraan 3 x 15, molemmat jalat – tämä meni hyvin, joskin oli väsyttävää. Stepperillä on alin aste.

3. Stepperille nousu sivuttain 3 x 15, molemmat jalat – tämäkin meni hyvin, ja väsymystä tuli. Stepperillä on alin aste.

4. Yhdellä jalalla seisomista. Tavoitteena luopua pian kahdesta tukipisteestä.

5. Jalka/nilkkakurotus sivulle, 5 pistettä – 3 x 3-10 molemmat jalat. Hyvä harjoite nilkalle.

6. Jalka/nilkkakurotus eteen, 5 pistettä – 3 x 3-10 molemmat jalat. Sagittaalitason ylitys oli aika metka.

7. Kurotus taakse-eteen, molemmat puolet, tuettu. Muuta korkeutta/suuntaa/leiki, ota mukaan pään liike!

8. Kurotus edestä sivuille, myös sagittaalitason yli, muuta korkeutta/suuntaa/leiki!

Osa 2.

1. Vartalonheijaus eteen-taakse, jalat lattiassa liimattuna. Tämä on hirmu pieni näkyvä liike.

2. Vartalonheijaus/jalkapohjarullaus eteen-taakse, nyt tuli liikettä enemmän mukaan ja sohva oli hyvä olla varmistamassa 🙂

3. Vartalonheijaus sivuille, jalkapohjat lattiassa.

4. Vartalonheijaus sivuille, nilkat ja jalkaterät mukaan. Tavoitteena saada rullaus aikaiseksi ihan jalkaterän ulkosyrjältä sisäsyrjälle ja takaisin. Nämä neljä harjoitetta toivat mieleen hiukan hiprakassa olevat merimiehet laivan kannella. Huojuvat-huojuvat mutta eivät kaadu. Toivottavasti :).

5. Päkiä/varvaskävely – käytäväkävelyä pari kertaa sinne ja takaisin.

6. Kantapääkävely – käytäväkävelyä pari kertaa sinne ja takaisin.

7. Tavaran noukkimista lattialta – haasta itsesi Karvisella. Nyt tätä lelua saa heittää ja viskoa pitkin ja poikin. Naljailtiin että kohta on kuhmu päässä kun Karvista haetaan keittiöpöydän alta.

8. Lattialla lonkanojennus-kädenojennus ristikkäissuuntiin ja pito 3 x 3-8 (10). Menimme tässä liikkeelle näin, että teimme ikään kuin lämmittelykierroksen nostamalla jokaista jäsentä erikseen ja sitten nämä ristikkäissuunnat. Tämä ei ole helppoa ja tässä on myös voimantuotto mukana, vatsalihakset aktivoituvat voimakkaasti.

Tässä osiossa oli alunperin mukana myös sivutaivutukset mutta ruksasin ne sieltä pois – kyseinen harjoite jää liikkuvuusohjelman osaksi sen luonteen takia.

Toivon, että Jukka kommentoi näitä harjoitteita tänne kommenttiraitoihin, mikä on vaikea ja mikä helppo ja miten nämä sujuu. Jooko, Jukka?

Ja loppuklaneetiksi – hus hus tuo rollaatori. Se on helppo väline, tietysti se on hyvä parkkeerata minne vaan ja aamulla kun nilkat ovat ihan pyöreät, toki sillä pääsee helpommin mutta siitä pitää oikeasti päästä eroon. Ehkä siirtyminen kepeillä on muutaman minuutin hitaampaa ja turhauttavaa mutta rollaattori ei kehitä. Ei, ei kehitä. Usko itseesi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s