Eräs etappi on lopuillaan, minulla ja hänelläkin.

Minun nykyinen opiskelu-urakkaani alkaa olemaan lopuillaan. Ylihuomenna on näyttökoe ja sitten parin viikon sisällä hiukan isompi ja vaativampi lisenssikoe. Ja harjoitusasiakkaastani lähetin opinahjoon raportin tänään aamulla.

Yksi etappi on siis loppumetreillä. Ei koko matka. Minulla alkaa syksyllä varsinainen ravintovalmentajakoulutus ja asiakkaani jatkaa enemmän omaehtoisesti, minä jään tukemaan sivusta mutta en niin paljon höngi niskaan kun nyt tein.

Ja tässä vaiheessa olkoot sanottu, että minulla on asiakkaani lupa käyttää hänen yksilövalmennusta blogikirjoituksen aiheena ja kuvituskuvakin on hänen sunnuntailenkistä jonka hän minulle illustraatioksi lähetti.sports

Yhteenvetona – G selviytyi mainiosti. Teimme ensimmäisen kuntotestin 3.huhtikuuta ja nyt toisen 21.heinäkuuta, eli välissä oli 3,5 kuukautta. Varsinaisen ravinto-ohjauksen hän sai vasta kesäkuun alussa, joten näiden kanssa olimme hiukan jälkijunassa. Syy oli hyvin yksinkertainen, minulla ei ollut ennen PT4 jaksoa työkaluja yksityiskohtaiseen ohjeistukseen joten menin ennen sitä yleispätevillä neuvoilla terveellisestä ruokavaliosta ja rytmityksestä. Mietinkin, olisiko ollut painonpudotus isompikin jos olisin heti päässyt purkamaan ruokapäiväkirjaa atomeiksi vai olisiko ollut liikaa muutosta yhdelle lyhyelle ajanjaksolle? Ehkä tämä olikin hyvä juttu? Joka tapauksessa, kesäkuun alun jälkeen joka tapauksessa G muutti melko paljon ruokatottumuksia.

G:n tavoitteissa luki huhtikuussa seuraavat kohteet: ”painonpudotus, yleisen lihaskunnon kohentaminen, kestävyyskunnon parantaminen, stressinpurku, lihastasapainon parantaminen”. Voisin sanoa, että saimme sen kaiken mitä maltillisesesti tehtynä oli saatavissa. Painoa tippui 6,8 kg, rasvaprosentti laski 4,9%-yksikköä, painoindeksi tipahti 35,4:stä 32,6:een, viskeraalirasvaa vähentyi 137:stä 116,2. Ja verenpaine vähentyi 140/90:stä 122/76:een. Näillä numeroilla ei voiteta Suurin Painonpudottaja titteliä mutta näillä numeroilla perustetaan parempi loppuelämä – vailla elintasosairauksia kuten verenpainetauti ja kakkostyypin diabetes joka oikeasti jo koputtelikin G:n ovelle.

Oli yllättävä, että tuon pudotuksen ohella G pystyi pitämään kiinni lihasmassasta ja jopa kasvattamaan sitä hitusen. Yleensä siis pudotusvaiheessa katoaa lihastakin suhteessa 2:1. Eli kuntosalitreeni on ollut tarpeeksi tehokasta ja ruoasta saatu juuri oikeat ainekset lihasmassan ylläpitoon ja kasvuun. Kuntosalia oli ensimmäisessä 8 vko lukkarissa 1 kertaa viikossa ja toisessa lukkarissa 2 kertaa viikossa. Tarkoitus on nyt tästä eteenpäin muuttaa voimatasoa perusvoimalle.

Varsinaisesta kuntotestistä vielä. On äärettömän yllättävä ja palkitseva, miten muutamassa kuukaudessa entinen nolla-tulos muuttuukin kertaheitolla, luokkaa-pari ylemmäs. G ei pystynyt huhtikuussa tekemään ainoattakaan vatsalihasliikettä hyväksyttävästi, nyt niitä meni 30 sekuntiin 14 tsibaletta. Ja kahdeksasta testikyykystä kehittyi 18. Punnerruksia tuli hänelle nyt 9, kun niitä ennen oli 4. Mutta sanotakoon, että tuo punnerrus on keski-ikäiselle naiselle äärettömän vaikea – en minäkään niitä kovin monta yli kymmenen pysty tekemään… Summa summarum, tulipa todistetuksi, että kyllä sohvaperuna pystyy jos tahtoa, motivaatiota ja ohjetta on ja jaksaa tehdä sen työn. Koska työn teki G, en minä. Minä olin vaan mukana.

Minä olen mukana tulevaisuudessakin. Supporterina. Toivon, että G tiedostaa, että tämä ei ollut projekti joka nyt on viety läpi vaan oikeasti vaan alkusoittoa terveelle loppuelämälle. Työ on edelleen stressaava ja makeanhimo iskee kuin moukari ja välillä laiskottaa – mutta nyt hänellä on avaimet. Ja minä olen iloinen hänen puolesta. Ja myös omasta puolestani. Koska me onnistuimme muutoksen alullepanossa.

Elämäntapamuutos – se on prosessi, ei projekti. No, olkoot sitten projekti, mutta sitten se on erittäin pitkäkestoinen projekti. Ennen kun opituista vääristä tai haitallisista tavoista opitaan pois ja omaksutaan uudet tavat jo rutiinin tasolla, menee helposti vuosi. Elämäntapamuutos koostuu pienistä muutoksista, ei isosta ”kertaheitolla kaikki uusiksi” -rytäkästä. Elämäntapamuutos on pientä puurtamista, tietoisten valintojen muuttamista automaatioksi. Minkä leivän valitsen kaupassa, mitä syön aamiaiseksi, kävelenkö portaat, katsonko töllöä, menenkö someen. No, ehkä minä menen nyt liian pitkälle tuon somen kanssa, en siis kiellä keneltäkään Facea…:) Mutta olen sanomassa, että jos muutoshalu on itsestään lähtevä, onnistuminen ei ole vaikea (vaikka ei tule ilmaiseksi). Taas muuttuminen jonkun muun syyn takia on melko mahdotonta. Siksi PT:n lahjakortti ylipainoiselle siipalle voi olla hyvä ensisilmäyksellä loistoidea, mutta lopputulos on 50:60 jos sitäkään. Jokatapauksessa, lahjakortti kauneushoitolaan tuo siinä tapauksessa enemmän iloa…

Ensi viikolla me menemme G:n kanssa hölkkämään 5 km. Se on kuulkas pitkä matka se :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s