Juoksutauolla

image

Eilisen pitkiksen aikana päätin, etten juokse tavoitteellisesti kymmeneen päivään.

On hetkellisen tauon aika, aika levätä ja tehdä muuta. Olla itselleen kenties armollisempi. Löytää levon merkitys. Rauhoittua hieman. Ehkäpä lukea jotain muutakin kuin urheiluopuksia. Joku kevyt kesäromaani kenties.

Hyvinvoinnin kolmiolla on kolme kulmaa: liikunta eli fyysinen treeni, ravinto ja lepo. Niiden tärkeysjärjestykseen laittaminen on melko haastavaa. Pari-kolmekymppinen saattaa arvostaa liikuntaa korkeimmalle, itse näen levon merkityksen isoimpana. En palaudu, jos en lepää. Jos en palaudu, (kestävyys)treeni ei onnistu. Se ei ole enää  treeniä vaan jonkinmoista selviytymistä mikä ei sitten kuitenkaan kehitä, vaikka treenipäiväkirja näyttää olevan mallillaan. Väsyneenä menee jokseenkin ok punttistreeni, väsyneenä jaksat ehkä peruslenkin, mutta väsyneenä et treenaile täpäkästi vauhtia, et juokse pitkistä ja koet pikku kuolemia kisassa.

Minä olen sitä tyyppiä, että innostuessaan en löydä käsijarrua kovin helposti. Lisäksi koen liikkumisen itselleni niin mielekkääksi, että rakennan melko paljon itsestäni sen päälle. Olen mitä teen. Se on yksi alue, jossa koen olevani vahvimmillaan. Totuus, että vahva on juuri niin vahva kuin on se heikoin kohta, tuuppaa unohtumaan. Lepo. Rauhoittuminen. Uni. Maaginen uni. Sanopa unettomalle, että sun pitää enemmän nukkua. Hän ei siitä ilahdu – tuon kanssa hän taistelee joka päivä.

Anyway – eilen lenkille lähtiessään päätin, että juoksen vähintään 22 kilometriä, en pysähdy enkä kävele kertaakaan, en ota mukaan myöskään mitään nestettä. Aamu oli hieman viileä, mutta kauniin aurinkoinen. En kävellyt, lenkki maistui ja fiilis oli hyvä. Nestepula ei pahemmin iskenyt, tietty tunnen itseni enkä muutenkaan hevillä kanna vesipulloa mukana. Koen, että pienen epämukavuuden sieto kehittää myös loistavasti ison epämukavuuden sietokykyä. Keskellä kuuminta kesäkautta en tietystikään moista olisi mennyt tekemään… Kahdessa tunnissa en totisesti ehdi kuivumaan niin, että en pääsisi kotiin saakka. Kyllähän minä sitten sen jälkeen itseni vedellä ja mehulla nesteytän. Ja lasillisella maitoa täytän ilmaantuneen proteiinitarpeen.

Tällä viikolla en olekaan oikeastaan muuta treeniä tehnyt, kuin pistänyt tossua tossun eteen. Toissa-aamuna asiakkaani kanssa tehdyn aerobisen lenkin jälkeen juoksin erittäin hyvissä olosuhteissa Cooperin testin 2510 m. Aamun viileys, kevyt tuuli, urheilukentällä käytännössä ei ketään muuta kuin muutama työmies. Tulokseen olen tietty tyytyväinen, miksen olisi. Maanantaina piti päästä juoksemaan, kun muuhun ei riittänyt aikaa. Ja eilen siis pitkis. Kahteen viimeiseen viikkoon mahtui myös kaksi vauhtikisaa ja toinen pitkä lenkki plus muutama salikerta.

Joten en ota huomenna lentokoneeseen mukaan juoksulenkkareita. Ne saa jäädä kotiin ja niillä juoksen seuraavan pitkähkön vasta Espoon Rantamaratonilla, eli puolikkaan. Ja sitten loka-marraskuussa 2 maraa. Eli onhan sinä vielä työstettävää. Mukaan tulevat huomenna uikkarit, uimalasit, aurinkovoide ja vähintään kolme pokkaria. Ja maastoon sopivat kengät ja kamera. Ja reisitaskuhousut, pääliina ja reppu.  Minä siis aion ottaa iisisti, mutta tietysti itseäni liikutellen. Ja nukkuen kunnon yöunet. Annan elimistölle just sen pienen stressinpoikasen jota se tarvitsee pysyäkseen toimintakunnossa, mutta en yhtään enempää. Ei siis ensimmäistäkään maksimitreeniä kokonaiseen viikkoon. Kylläkin vuokrapyörä ja kruisailua. Ja vuoripolkuja. Ja pitkät yöunet. Hmm…toistanko itseäni?

Minulla ei ole siis tulossa henkilökohtaista aktiivitreenileiriviikkoa, vaan ”opettelen rauhoittumaan”- viikko jossa voi ottaa etäisyyttä sekä työ- että henkilökohtaiseen elämään puskevaan stressiin.

Treenileirit keväämmällä – ehdinhän minä tällä viikolla ilmoittaa itseni muutamaan 2016 tri-kisaan ja lisää tietty ilmaantuu matkan varrella. Juoksukisojakaan ei passaa unohtaa. Uintitreenit alkaa heti kun pääsen matkoilta, eli tekemistä on…  Mitäs sitä itselleen voi… :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s